Historie van 1992 tot 1997

In 1992  is de Homo en Lesbische volleybal competitie in het leven geroepen door Johan van der Ven – volleyballer bij KOUROS-Eindhoven –. Hij deed dit voor Nederland en België, terwijl een Duitse ‘Johan’ de Duitse volleyballers mobiliseert voor een soortgelijke homocompetitie waar o.a. Tsjechische team(s) in participeren.
 
In dat jaar schrijven zich in Nederland 10 teams in en die spelen op 5 zondagen verspreid door de winter een unieke competitie. Of daar al damesteams bij zijn is onbekend. De A, B en C niveaus spelen in sporthallen verspreid door het land en dat rouleert gedurende de wintermaanden.
 
De Gaykrant is in die jaren het  ‘internet’ van nu. De uitslagen van de wedstrijden worden in de krant vermeld. De EGLS-site bestaat al en wordt eveneens gebruikt om relevante informatie aan de teams kenbaar te maken. Probleem in die jaren is dat nog lang niet iedereen is gekoppeld aan het internet.
 
De organisatie werkt ook nog met papier; dit in tegenstelling tot nu waarbij we in 2004 zegge en schrijven één inschrijfformulier met de post hebben ontvangen. De competitie heeft in die tijd als doel de homo’s en lesbo’s wat meer competitief te laten volleyen, maar sfeer en gezelligheid horen er ook absoluut bij.
 
In de loop der jaren stijgt het aantal deelnemende teams en vindt Johan dat het tijd is om de organisatie over te dragen aan ‘vers bloed’.
 

Historie van 1997 tot 2004

Kasper en Rob van de Utrechtse volleybalvereniging Vlerk nemen in 1997 de organisatie over en besluiten dat zalencomplex Olympos in Utrecht groot genoeg is om alle niveaus bij elkaar te brengen. Het aantal teams per zondag groeit tot zo’n 35 teams per jaar en dat stabiliseert door de jaren heen.
 
De teams komen vanuit Brussel, Antwerpen en Leuven, Groningen, Maastricht en alles waar dat tussenin ligt. De dames hebben hun eigen poule.
 
De doelstelling is nog steeds hetzelfde en de domstedelingen maken een toevoeging zijnde ‘integratie’. Dit wordt zichtbaar in de zin dat meer teams mee gaan spelen in de NEVOBO; de dames en heren mengen meer en er duikt bij tijd en wijle een niet-homo/lesbo op.
 
Eén verandering in de organisatie wordt als zeer positief ervaren en moet dus opgenomen worden in de historie. De verandering houdt in dat de poules zo worden ingedeeld dat de teams qua sterkte vrijwel elkaars gelijke zijn. Het blijkt een goed concept dat vandaag de dag nog steeds wordt gehanteerd.
 
De organisatie is vanaf 2003 in handen van Olaf Koopmans en Jan Buurkes en in 2004 heeft Olaf zijn stokje (+bijbehorende organisatieklussen) overgedragen aan Erik Weezepoel en Adrie Luykx.
 
De extra handen maken het mogelijk om de club verder te professionaleren. De inmiddels gestarte site is opgefrist en de bereikbaarheid van de site wordt vereenvoudigd door een extra site-name waarmee de competitiesite eenvoudiger te bereiken is: www.homocompetitie.nl
 
Integratie blijft hoog in het vaandel staan en het concretere doel voor de komende jaren is dat er ruimte is voor studententeams, bedrijventeams e.d. (al dan niet homo/lesbo/bi).
 

Historie van 2004 tot 2016

Wat in 2004 zeker vermeldenswaardig is, is dat er een vrouw gaat participeren in de organisatie; het zou niet bijzonder moeten zijn.
 
Dat de homocompetitie wordt gebruikt ter voorbereiding van eurogames, gaygames is wellicht overbodig te vermelden, maar het mag natuurlijk niet missen in de geschiedenisboekjes, dus daarom toch maar de vermelding.
 

Historie van 2004 tot heden

Sinds 2016 heeft Axel Weggelaar de bestuursrol van Erik overgenomen. Freek en Edwin voegen zich bij de organisatie en Jan gaat enigszins in retraite, maar blijft op de achtergrond meehelpen.

KLIK HIER VOOR DE UITSLAGEN?