Historie

De Homocompetitie vanaf de vorige eeuw

leeftijd homocompetitie benelux

 

Woord vooraf

Ga in gedachten terug naar 1992 en reken voor de gein even uit hoe oud je toen was. In dàt jaar is de Homo en Lesbische volleybal competitie in het leven geroepen.

Anno nu bestaat de competitie nog steeds, toch niet onverdienstelijk als je bedenkt dat het tot nu (2004) een niet-geformaliseerde club is in de zin van een vereniging of stichting.

Deze historie is onvolledig omdat de overlevering wil dat niet alle feiten tot onze parate kennis behoren.

Heeft u aanvullingen of verbeteringen, dan zijn die uiteraard van harte welkom.

De start in 1992

In 1992 is Johan van der Ven – volleyballer bij KOUROS-Einhoven – initiatiefnemer om de competitie van de grond te trekken. Hij doet dit voor Nederland en België, terwijl een duitse ‘johan’ de Duitse volleyballers mobiliseert voor een soorgelijke homocompetitie waar o.a. Tjechische team(s) in participeren.

In dat jaar schrijven zich in Nederland 10 teams in en die spelen op 5 zondagen verspreid door de winter de competitie. Of daar al damesteams bij zijn is mij onbekend.

De a, b en c niveaus spelen in sporthallen verspreid door het land en dat rouleert gedurende de wintermaanden. Waarschijnlijk om de verdeling in reistijden wat gelijkelijk te verdelen.

De Gaykrant is in die jaren het  ‘internet’ van nu. De uitslagen van de wedstrijden worden in de krant vermeld.

De EGLS-site bestaat al en wordt eveneens gebruikt om relevante informatie aan de teams kenbaar te maken. Probleem in die jaren is dat nog lang niet iedereen is gekoppeld aan het www.

De organisatie werkt ook nog met papier; dit in tegenstelling tot nu waarbij we in 2004 zegge en schrijven één inschrijfformulier met de post hebben ontvangen.

De competitie heeft in die tijd als doel de homo’s en lesbo’s wat meer competitief te laten volleyen, maar sfeer en gezelligheid horen er ook absoluut bij.

In de loop der jaren stijgt het aantal deelnemende teams en vindt Johan het tijd de organisatie over te dragen aan ‘vers bloed’.

Vijf jaar later: 1997

Kasper…. En Rob Wieleman van de Utrechtse volleybalvereniging Vlerk bestijgen in 1997de organisatiezetels en besluiten in alle voortvarendheid dat zalencomplex Olympos in Utrecht groot genoeg is om alle niveaus bij elkaar te brengen. Het aantal teams per zondag groeit tot zo’n 35 teams per jaar en dat stabiliseert door de jaren heen.

De teams komen vanuit Brussel, Antwerpen en Leuven, Groningen, Maastricht en alles waar dat tussenin ligt.

Het aantal damesteams genereert een eigen poule.

 

De doelstelling is nog steeds dezelfde en de domstedelingen maken een toevoeging zijnde ‘integratie’. Dit wordt zichtbaar in de zin dat meer teams mee gaan spelen in de NEVOBO; de dames en heren mengen meer en er duikt bij tijd en wijle een niet-homo/lesbo op.

 

Een loze opmerking: Een leuk fenomeen is dat het uiterlijk vertoon van de spelers minder nichterig/potterig is dan in voorgaande jaren. Nou viel dat sowieso wel mee, maar het werd steeds meer zoeken naar de ‘truussen’ en ‘bouwvakkers’. U mag voor u zelf oordelen.

 

Eén verandering in de organisatie wordt als zeer positief ervaren en moet dus opgenomen worden in de historie. De verandering houdt in dat de poules zo worden ingedeeld dat de teams qua sterkte vrijwel elkaars gelijke zijn. Het blijkt een goed concept dat vandaag de dag nog steeds wordt gehanteerd.

 

2004

We zitten intussen in 2004 en hebben de banden met de Gaykrant weer wat aangehaald. De Gaykrant wil zich wat meer toeleggen op Sport, dus we prijken in het jubileumnummer.

Het interview was reden om de historie wat op te rakelen en dàt is reden geweest om de site maar gelijk aan te vullen met onze geschiedenis.

 

De organisatie is vanaf 2003 in handen van Olaf Koopmans en Jan Buurkes en in 2004 heeft Olaf zijn stokje (+bijbehorende organisatieklussen) overgedragen aan Erik Weezepoel en Adrie Luykx.

De extra handen maken het mogelijk om de club verder te professionaleren. De site is opgefrist en de bereikbaarheid van de site wordt vereenvoudigd door een extra site-name waarmee de competitiesite eenvoudiger te bereiken is: www.homocompetitie.nl

 

Integratie blijft hoog in het vaandel staan en het concretere doel voor de komende jaren is dat er ruimte is voor studententeams, bedrijventeams e.d. (al dan niet homo/lesbo/bi).

 

Wat in 2004 zeker vermeldenswaardig is, is dat er een vrouw gaat participeren in de organisatie; het zou niet bijzonder moeten zijn.

Verder vinden we het in het jaar 20___ ook zot om terug te lezen dat in 2004 voor het eerst een mix in de poules was van vrouwen en mannenteams, de tijd zal het leren.

 

Dat de homocompetitie wordt gebruikt ter voorbereiding van eurogames, gaygames is wellicht overbodig te vermelden, maar het mag natuurlijk niet missen in de geschiedenisboekjes, dus daarom toch maar de vermelding.

 

 

HELP wanted: de abrubte verwijdering van de site door easyhosting (nooit mee in zee gaan dus) heeft de historie verwijderd. Het pre-digitatale tijdstip? is bewaard en staat hierboven. Graag vul ik de geschiedenis verder aan; dus weet je iets, stuur me svp namen, data, tekst, foto’s van dan ga ik de geschiedenis weer verder opbouwen. Gebruik svp de onderstaande link om info toe te sturen.

Alvast heel veel dank.

http://homocompetitie.nl/contact/